Een kort overzicht van de theoretische kennis van de lessen digitale didactiek.
- Het TPACK model(Koeler M., &Misha P.(2008):
Het TPACK model is een model die gebruikt kan worden als onderwijs model. Doordat vooraf een scan afgenomen kan worden wordt in beeld gebracht waar je als docent staat wat betreft de didactiek(P), de vakinhoud (C)en de technologie (T). Door deze scan eerst te doen, wordt duidelijk waar je als docent aan kunt werken om de technologie meer te integreren in het onderwijs. De ICT moet er niet even bij gedaan worden, maar moet een deel zijn van de stof.
Uitgangspunt bij het TPack model is dat wanneer er een goede balans is tussen de drie kennisdomeinen, de leerlingen geholpen kunnen worden om de kennisinhoud beter te begrijpen. De docent moet continu zoeken naar een balans tussen de kennisdomeinen van het TPACK-model.
Nog even Kort:
(CK) Content Knowledge: omvat de feiten, theorieën en de procedure van een bepaald vakgebied.
(PK) Pedagogical Knowledge:Heeft met de didactiek te maken. Naast de manier waarop de stof aangeboden wordt speelt hier ook de manier waarop de leerlingen leren en de stof verwerken. (de lesvoorbereiding hoort hier ook bij).
(TK) Technological Knowledge: is de kennis van de media. Hiertoe behoren naast de traditionele media vooral ook de nieuwere media en social media toegepast in de les. Daarnaast wordt door Koehler en Mishra ook nog geïntegreerde componenten gegeven:
(PCK) Pedagogical Content Knowledge: Hierbij wordt gekeken naar de vakdidactiek en de kennis die een docent nodig heeft om goed onderwijs te geven.
(TPK) Technilogical Pedagogical Knowledge: Is de kennis die je moet hebben om te zien hoe de didactiek verandert door de toepassing van ICT.
(TCK) Technological Content Knowledge: Dit is de kennis die moet hebben over de verandering van de vakinhoud door de toepassing van de ICT.
(Brummelhuis, A. ten. (2010), http://www.tpack.nl/over-tpack.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten