In een schooljaar hebben de leerlingen van de school 3 x een toetsweek.
Dit zijn altijd drukke periodes en er wordt veel gevraagd van de leerlingen tijdens het leren. Om de leerlingen te helpen, kunnen zij mij altijd een email sturen. Deze komt echter nog wel eens in de map van de ongewenste mail en dan zie ik deze te laat. Hierdoor kwam ik op een ander idee: De leerlingen kunnen een tweet sturen gedurende een bepaalde tijd net voor het proefwerk.
Om ervoor te zorgen dat een leerling veel kan leren van de stof die aangeboden wordt is een intensieve interactie noodzakelijk. (Smuling e.a.,1990). Het is belangrijk dat de leerling voldoende terugkoppeling krijgt op hetgeen ze aan het leren zijn. Door gebruik te maken van de ICT hoeft de begeleiding niet meer beperkt te worden tot de face to face contacten. Dit is ook lastig, want ik ben werkzaam op 2 verschillende scholen. De leerlingen konden een tweet sturen tussen 16.00 en 17.00 uur op de dag voor het proefwerk. Gedurende dat tijdstip was ik "online". Wanneer ze tijdens het leren merkte dat iets niet duidelijk was, konden ze mij een tweet sturen. Deze beantwoorden ik met een tweet terug bij korte vragen en met een link naar een pagina veel gestelde vragen. Deze pagina wordt langzamerhand aangevuld met nieuwe vragen, zodat deze ieder jaar weer opnieuw te gebruiken is.
Voorbereiding:
Leerlingen gevraagd of ze een twitteraccount hebben.
De leerlingen zijn volger geworden.
Vooraf heb ik met een collega gekeken of hetgeen ik wilde ook lukte.
De laatste les voor de toetsweek mijn twitter account doorgegeven aan de leerlingen.
In het digitale leersysteem mijn twitteraccount neergezet en de tijd waartussen de leerlingen vragen konden stellen.
De leerlingen volgers laten worden en daarna op donderdagmiddag klaar gaan zitten om de vragen te beantwoorden.
(de leerlingen weten dat ik altijd de mail lees en als ze vragen hebben, deze ook altijd zal proberen te beantwoorden) Baars J.A. et. al. (2009)Digitale didactiek.
Resultaat:
Een aantal leerlingen (6) hebben gebruik gemaakt en op deze manier vragen gesteld over het proefwerk. Deze vragen betreffen vooral onduidelijkheden over de stof of twijfels over wat wel tot de proefwerkstof hoort en wat niet.
Het is voor veel leerlingen toch nog wat wennen. Ze kennen het twitteren wel, maar niet voor het gebruik van leerstof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten